...

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο εισάγονται ρυθμίσεις αναφορικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συγκεκριμένα:

Παρέχεται η δυνατότητα εκπόνησης προγραμμάτων, για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), μέσω συστήματος επιταγών («voucher») ή/και μέσω άλλης ενίσχυσης στο πλαίσιο της Δράσης «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων επιχειρήσεων» του έργου «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων», το οποίο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Καθορίζονται οι δικαιούχοι της ενίσχυσης, οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις και η ακολουθητέα διαδικασία για τη λήψη της επιχορήγησης από την επιλέξιμη επιχείρηση.

Η πρώτη δράση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναμένεται στα μέσα Ιουνίου όπου τότε πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα χορηγείται στους δικαιούχους – μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 εργαζόμενους – χρηματική ενίσχυση με μορφή κουπονιού για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Τα κουπόνια ενίσχυσης θα ξεκινούν από τα 700 ευρώ και θα φτάνουν έως και τα 14.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης.

Τα vouchers θα αφορούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν έως και 250 εργαζόμενους. Στόχος είναι τα διατιθέμενα χρήματα να απορροφηθούν το συντομότερο δυνατόν και στους παρακάτω τρεις τομείς.

Το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων περιλαμβάνει τρεις τομείς – δράσεις:

  • Η πρώτη προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ, αφορά την επιδότηση υπηρεσιών στο cloud.
  • Η δεύτερη, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών.
  • Η τρίτη, ύψους 165 εκατ. ευρώ, αφορά την αντικατάσταση παλαιών ταμειακών μηχανών και POS.

Τρόπος διάθεσης των Vouchers

Αναλυτικά οι τρεις τομείς – δράσεις στις οποίες θα διατεθούν τα vouchers είναι:

1.Επιδότηση, μέσω κουπονιών αξίας από 700 ευρώ, σε ποσοστό 70% επί των επιλέξιμων δαπανών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων με έως 250 εργαζόμενους και ετήσια έσοδα έως 50 εκατ. ευρώ για την απόκτηση ψηφιακών λύσεων.

Ο προϋπολογισμός αυτού του τομέα είναι 180 εκατ. ευρώ ως κρατική ενίσχυση, ενώ 80 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στη συμμετοχή των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα. Μέσω των κουπονιών θα χρηματοδοτείται η αγορά τυποποιημένων προϊόντων που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά και η ενίσχυση εφαρμογών cloud, με το μέγιστο ποσό της επιδότησης να είναι 14.000 ευρώ.

2.Ανάπτυξη ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ.
Μέσω αυτού θα χρηματοδοτηθούν έργα ύψους 200.000 έως 2 εκατ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση της ψηφιακής παραγωγικής ικανότητας στη χώρα με νέα προϊόντα και υπηρεσίες, την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και την ευρύτερη αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών.

3.Αντικατάσταση ταμειακών μηχανών και την απόσυρση τερματικών αποδοχής συναλλαγών (POS), έργο προϋπολογισμού 165 εκατ. ευρώ που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ.