...

Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις» βρίσκεται έτοιμο να ξεκινήσει, με την υποβολή αιτήσεων να αναμένεται να ανοίξει εντός της επόμενης εβδομάδας. Το πρόγραμμα έχει επανασχεδιαστεί σημαντικά και πλέον δεν επιδοτεί την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Αντίθετα, στοχεύει στην προώθηση της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, επιδοτώντας αποκλειστικά την προμήθεια και εγκατάσταση μπαταριών.

Επιλέξιμες επιχειρήσεις  

Επιλέξιμες είναι οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ξεκινήσει τις εργασίες εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σταθμού ή μονάδας αποθήκευσης, καθώς και εκείνες που έχουν ήδη εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά αλλά δεν διαθέτουν μπαταρία. Από τη δράση εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που δεν πληρούν τα κριτήρια “μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης” (Do No Significant Harm – DNSH), όπως μεταλλευτικές εταιρείες.

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με μπαταρίες στις βιομηχανίες θα γίνεται με fast track διαδικασίες. Εκτιμάται ότι οι επιχειρήσεις θα προσθέσουν μπαταρίες συνολικής ισχύος τουλάχιστον 380 MW, με ενδεχόμενη αύξηση μέχρι τα 500 MW. Οι επιχειρήσεις που θα επιδοτηθούν θα μπορούν να αποθηκεύουν ενέργεια στις μπαταρίες τους από το δίκτυο κατά τις μεσημεριανές ώρες, όταν οι τιμές ρεύματος είναι χαμηλές, και να την αξιοποιούν κατά τις ώρες που η ενέργεια είναι ακριβότερη, μειώνοντας έτσι το κόστος τους. Επιπλέον, θα μπορούν να καλύπτουν τις υπόλοιπες ενεργειακές τους ανάγκες με φωτοβολταϊκά συστήματα που έχουν ήδη εγκαταστήσει ή θα εγκαταστήσουν (χωρίς επιδότηση) μέσω net-billing, virtual net-billing, ή διμερή συμβόλαια αγοραπωλησίας πράσινης ενέργειας (PPAs) με παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας. 

Ποσοστά επιδότησης

Η επιδότηση θα καλύπτει μέρος του κόστους προμήθειας και εγκατάστασης του συστήματος αποθήκευσης, με ανώτατο όριο τα 400.000 ευρώ ανά επιχείρηση. Το ποσοστό επιδότησης θα διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, με τις μικρές επιχειρήσεις να λαμβάνουν επιδότηση 50%, τις μεσαίες 40%, και τις μεγάλες 30%. Επίσης, θα επιδοτούνται με 50% οι υποστηρικτικές δαπάνες, όπως η μελέτη, η διαστασιολόγηση του συστήματος και η διασύνδεσή του με το ηλεκτρικό δίκτυο, ανεξαρτήτως μεγέθους της επιχείρησης.

Προϋπολογισμός προγράμματος

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε περίπου 160 εκατ. ευρώ και προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το μεγαλύτερο ποσοστό του προϋπολογισμού, περίπου 100 εκατ. ευρώ, θα διατεθεί για την επιδότηση μπαταριών στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, ενώ τα υπόλοιπα 60 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Για να εκδηλώσετε ενδιαφέρον για το παραπάνω πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις» παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας: