Το πρόγραμμα θα ενισχύσει υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε 8 στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας του ΕΠ Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) και είναι οι εξής:
- Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων
- Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ)
- Υλικά / Κατασκευές
- Εφοδιαστική Αλυσίδα
- Ενέργεια
- Περιβάλλον
- Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ
- Υγεία
Οι επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τουρισμού (Κωδικοί Αρχικής Δραστηριότητας), οι οποίες θα τύχουν επιχορήγησης θα ορισθούν στην Πρόσκληση του Προγράμματος.
- Ως υφιστάμενη ορίζεται κάθε επιχείρηση που έχει συσταθεί έως την 31/12/2013.
- Σύμφωνα με Σύσταση της Επιτροπής (2003/361/ΕΚ) μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Πολύ μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από δέκα εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.
Εξαιρούνται:
- Οι σχετικές με τον τουρισμό, το λιανικό εμπόριο και την εστίαση δραστηριό
- Οι δραστηριότητες που δεν στηρίζονται βάσει του Κανονισμού για τις Ενισχύσεις Ήσσονος Σημασίας-De minimis (ΕΚ.1407/2013) και αφορούν γενικά την αλιεία, υδατοκαλλιέργεια, πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προιόντων, μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προιόντων (στις περιπτώσεις που η ενίσχυση καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα τους ή αποδίδεται σε πρωτογενείς παραγωγούς), εξαγωγές σε τρίτες χώρες και ενισχύσεις για τις οποίες τίθεται ως όρος η χρήση εγχώριων αγαθών αντί εισαγόμενων
Σε ποιους απευθύνεται
Υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στους οκτώ τομείς προτεραιότητας του ΕΠΑνΕΚ (βλέπε παραπάνω). Ως υφιστάμενη ορίζεται κάθε επιχείρηση που έχει συσταθεί έως την 31/12/2013.
Όροι και προϋποθέσεις
Βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων που θα υποβάλλουν επενδυτική πρόταση, είναι οι ακόλουθες
- να δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια και να πραγματοποιήσουν επένδυση σε συγκεκριμένη περιφέρεια
- να λειτουργούν αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές: επιχειρήσεις εταιρικού / εμπορικού χαρακτήρα (Ανώνυμη Εταιρία, Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρία ή Ετερόρρυθμη Εταιρία και ΙΚΕ) και ατομικές επιχειρήσεις
- να μη βρίσκονται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση
- να μην αποτελούν προβληματικές επιχειρήσεις κατά την έννοια που δίδεται στο δίκαιο περί κρατικών ενισχύσεων
- να μην εκκρεμεί σε βάρος τους ανάκτηση ενίσχυσης
- να διαθέτουν ή να δεσμευθούν ότι θα μεριμνήσουν για τις κατάλληλες υποδομές με σκοπό την ελαχιστοποίηση των εμποδίων πρόσβασης ατόμων με αναπηρία, όπου αυτό είναι απαραίτητο και αναγκαίο. Ως υποδομές νοούνται τόσο οι κτιριακές υποδομές όσο και οι ηλεκτρονικές εφαρμογές που απευθύνονται στο πελατειακό κοινό (π.χ. ιστοσελίδες και λοιπές ηλεκτρονικές εφαρμογές όπως ηλεκτρονικά σημεία πληροφόρησης ή/και εξυπηρέτησης κλπ.)
- να υποβάλουν έως μία επενδυτική πρόταση ανά ΑΦΜ
- το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που έχει λάβει στο παρελθόν η επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτή τη Δράση, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ για τον τομέα των μεταφορών) μέσα σε μία τριετία (τρέχον οικονομικό έτος και τα δύο (2) προηγούμενα οικονομικά έτη) πριν από την ημερομηνία ένταξης της πρότασης
Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής πρότασης οι δημόσιες επιχειρήσεις, οι δημόσιοι φορείς ή δημόσιοι οργανισμοί ή/και οι θυγατρικές τους, καθώς και επιχειρήσεις που εξομοιώνονται με αυτές.
Τι χρηματοδοτείται:
Στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχύονται επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος π/υ) από 15.000€ έως 200.000€, με ποσοστό ενίσχυσης 40%, κατά μέγιστο, των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου. Στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού, το ποσοστό επιχορήγησης προσαυξάνεται κατά 10 μονάδες μόνο μετά την πιστοποίηση επίτευξης αυτού του στόχου.
Ενδεικτικές κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών για τη διετή περίοδο ενίσχυσης είναι:
- ο εκσυγχρονισμός και ποιοτική αναβάθμιση κτιριακών και λοιπών υποδομών
- η απλοποίηση / αυτοματοποίηση λειτουργικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων μέσω του εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού και της εισαγωγής ή/και αύξηση της χρήσης ΤΠΕ)
- ο επανασχεδιασμός και πιστοποίηση λειτουργιών και προϊόντων των επιχειρήσεων μέσω τεχνικών οργανωτικής καινοτομίας, ενεργειών αναδιάρθρωσης, επαναπροσδιορισμού προϊόντος / υπηρεσίας με την αξιοποίηση μεθοδολογιών design
- η απόκτηση τεχνογνωσίας για νέα προϊόντα και υπηρεσίες μέσω συμμετοχής σε εκθέσεις, συνέδρια κ.α
- η μετεγκατάσταση σε υφιστάμενες βιομηχανικές περιοχές (ΒΙ.ΠΕ), επιχειρηματικά πάρκα και τεχνολογικά πάρκα
- οι αμοιβές τρίτων
Σημειώνεται ότι είναι επιλέξιμο και το μισθολογικό κόστος υφιστάμενου ή νέου προσωπικού που θα απασχοληθεί στο συγκεκριμένο έργο. Αναλυτικά, οι επιλέξιμες κατηγορίες δαπανών θα ορισθούν στην Πρόσκληση του Προγράμματος. Ως έναρξη επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
Προσφερόμενες υπηρεσίες της Athens Financial Services.
Για την υλοποίηση των επενδυτικών σας σχεδίων, στα πλαίσια των προαναφερθέντων προγραμμάτων, η Athens Financial Services παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών όπως ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω:
- Εξατομικευμένη ενημέρωση σχετικά με τις προϋποθέσεις και τους όρους του εκάστοτε προγράμματος και καθοδήγηση στη συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών σε όλες τις φάσεις του έργου (από την υποβολή έως την αποπληρωμή)
- Σύνταξη του επιχειρηματικού σχεδίου (Business Plan) προσαρμοσμένο στη μοναδικότητα της ιδέας σας αλλά και στις απαιτήσεις του εκάστοτε προγράμματος και υποβολή της αίτησης
- Διαχείριση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου καθ’ όλη τη διάρκεια της επένδυσης (λ.χ. υποστήριξη στις διαδικασίες αιτημάτων τροποποίησης του σχεδίου, υποβολής αιτημάτων για ενδιάμεσες πληρωμές και τελική αποπληρωμή, κλπ.).
- Ανάπτυξη εφαρμογών και παροχή υπηρεσιών για την προβολή και δικτύωση της επιχείρησης (λ.χ. κατασκευή και ανάπτυξη εταιρικής ιστοσελίδας και e-shop, ενέργειες ψηφιακής διαφήμισης όπως καμπάνιες.)
- Εξατομικευμένες λύσεις πληροφορικής (εταιρικής διαχείρισης, κ.α.)
- Εξοπλισμός πληροφορικής και δικτύων (software & hardware)