ΑΠΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΛΟΓΩ COVID

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.361/4.1.2022 Κ.Υ.Α., ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι για να θεωρηθεί νόμιμη η απουσία από την εργασία λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, αρκεί η βεβαίωση θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test). Παράλληλα, με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας σημειώνεται, προς την ίδια κατεύθυνση:

  • Προκειμένου ο εργαζόμενος να θεωρείται δικαιολογημένα απών από την εργασία του στην περίπτωση νόσησης λόγω covid-19 απαιτείται μόνο rapid test.
  • Εάν ο εργαζόμενος θέλει να κάνει χρήση άδειας ασθενείας και να λάβει σχετικό επίδομα από τον Ε.Φ.Κ.Α. στην περίπτωση αυτή ΚΑΙ ΜΟΝΟ – όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία – απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.

Παράλληλα, βάσει οδηγιών του Ε.Ο.Δ.Υ. σε περίπτωση που κάποιος διαγνώστηκε θετικός με αντιγονικό rapid ή μοριακό έλεγχο pcr ισχύει:

  • Παραμονή σε απομόνωση επί πέντε (5) ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα. Η ημέρα λήψης του θετικού test θεωρείται ως ημέρα 0 και ακολουθούν οι πέντε (5) ημέρες απομόνωσης.
  • Μετά την πάροδο πέντε (5) ημερών απομόνωσης και εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών, διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας μέχρις πλήρους υποχώρησης του πυρετού.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες από τη λήξη της απομόνωσης.

Στο σημείο αυτό, χρήσιμο θα ήταν να υπενθυμίσουμε πως η διαδικασία για την λήψη αναρρωτικής άδειας έχει ως ακολούθως:

  • Οι εργαζόμενοι που μετά την παροχή 10ήμερης εργασίας απέχουν λόγω ασθένειας, διατηρούν το δικαίωμα μισθοδοσίας δεκαπέντε (15) ημερών, εφόσον διανύουν το πρώτο έτος εργασίας, ή ενός μήνα για τα επόμενα έτη στον ίδιο εργοδότη.
  • Εάν η ασθένεια διήρκεσε μέχρι τρεις (3) ημέρες, οι εργαζόμενοι δικαιούνται να λάβουν το 1/2 του ημερησίου μισθού τους για κάθε μία από τις μέχρι τρεις ημέρες απουσίας τους.
  • Εάν η ασθένεια διήρκεσε περισσότερες από τρεις ημέρες, για τις υπόλοιπες (πέραν των τριών) ημέρες ασθενείας, οι εργαζόμενοι δικαιούνται να λάβουν τις συνήθεις αποδοχές τους, αφαιρούμενου του επιδόματος ασθενείας που έλαβαν ή δικαιούνται να λάβουν από τον ασφαλιστικό τους οργανισμό.

Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος βρέθηκε θετικός στον Covid-19 (αρκεί το rapid test) αλλά δεν έχει καθόλου συμπτώματα, δεν νοσεί και φυσικά δεν έχει χορηγηθεί, από τον γιατρό, ιατρική γνωμάτευση ανικανότητας προς εργασία. Εδώ έχει εφαρμογή το άρθρο 15 του Ν.4722/2020.

Στην περίπτωση, δηλαδή, που ένας εργαζόμενος (είτε είναι πλήρως εμβολιασμένος είτε όχι) βρεθεί θετικός στον Covid-19 (αρκεί το rapid test) και δεν νοσεί, ο οποίος τίθεται σε περιορισμό πέντε (5) τουλάχιστον ημερών σύμφωνα με τις νέες επίσημες συστάσεις του Ε.Ο.Δ.Υ., δύναται στον εργοδότη:

  • να καθορίσει με απόφασή του, ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο αυτόν, στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας (τηλεργασία) ή
  • εάν δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας, να απασχολεί τον εργαζόμενο, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης, πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου του, κατά μία (1) ώρα ημερησίως, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, από τη λήξη του περιορισμού του εργαζόμενου μέχρι τη συμπλήρωση του ημίσεος των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής κατ’ οίκον. Η επιπλέον αυτή ώρα εργασίας δεν θεωρείται υπερεργασία και δεν λαμβάνει κάποια προσαύξηση.

Υπογραμμίζεται ρητά ότι ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά για το χρονικό διάστημα παραμονής κατ’ οίκον του εργαζομένου το σύνολο των αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών.

Σύμφωνα με νεότερες εξελίξεις που έφερε η Απόφαση Αριθμ. 6924 του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς εφαρμογή του άρθρου 62 του Ν. 4886/2022, θεσπίζεται ειδική άδεια ασθένειας εργαζομένων λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, η οποία χορηγείται εφόσον δεν είναι εφικτή η οργάνωση της εργασίας με καθεστώς τηλεργασίας και είναι διάρκειας έως 5 ημερών. Διευκρινίζεται πως  η ειδική άδεια ασθένειας χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν σε ασθένεια εργαζομένου, δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο εργαζόμενο οποιαδήποτε άλλη άδεια και δύναται να παραταθεί ως κοινή άδεια ασθένειας μόνο κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τονίζεται πως  σε περίπτωση χρήσης της ειδικής άδειας ασθένειας λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό COVID- 19, εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις ως προς τον τρόπο πληρωμής από τον εργοδότη και επιδότησής της από τον ασφαλιστικό φορέα του εργαζόμενου, χωρίς να ισχύουν οι χρονικές και λοιπές προϋποθέσεις του ασφαλιστικού φορέα, στον οποίο ο εργαζόμενος υπάγεται για παροχές ασθένειας.

Στο σημείο αυτό, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε πως εφόσον η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι εφικτή, είτε λόγω της φύσεως της εργασίας είτε λόγω των ιδιαίτερων αναγκών φροντίδας που μπορεί να συνεπάγεται η νόσηση ενός παιδιού, κατά την κρίση του γονέα, οι γονείς εργαζόμενοι δικαιούνται για το ίδιο χρονικό διάστημα (έως 5 εργάσιμες ημέρες) να κάνουν χρήση ειδικής άδειας λόγω νόσησης των τέκνων από κορωνοϊό που χορηγείται για τις τέσσερις πρώτες ημέρες απουσίας. Την πέμπτη ημέρα απουσίας μπορούν να κάνουν χρήση οποιασδήποτε άλλης άδειας.

Για την χορήγηση της εν λόγω άδειας αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου και την λαμβάνει ο ένας από τους δύο γονείς. Οι γονείς εργαζόμενοι, σε περίπτωση χορήγησης της ειδικής άδειας λόγω νόσησης των παιδιών τους από κορωνοϊό COVID -19, για τις τρεις πρώτες ημέρες αποζημιώνονται με τον ίδιο τρόπο που θα αποζημιώνονταν εάν νοσούσαν και οι ίδιοι, για την τέταρτη ημέρα, οι αποδοχές τους καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό (καταβάλλονται από τον εργοδότη και του επιστρέφονται τα χρήματα, αφού πρώτα υποβάλει σχετική δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ – Έντυπο Ε11.2Β’) και η πέμπτη ημέρα εφόσον είναι κανονική άδεια αποζημιώνεται πλήρως από τον εργοδότη.

Καρμιρης Αθανάσιος
Οικονομολόγος | Hr Manager AFS#mazimegalonoume