Την δυνατότητα να αυξήσουν το εισόδημά τους με την έναρξη λειτουργίας μιας οικοτεχνικής δραστηριότητας, για την παρασκευή τροφίμων ή σαπουνιών με βάση τα προϊόντα παραγωγής τους, έχουν οι επαγγελματίες αγρότες.

Προϋποθέσεις

Οικοτεχνική δραστηριότητα μπορούν να ασκούν οι επαγγελματίες αγρότες που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων ΜΑΑΕ. Για την έναρξη της δραστηριότητας απαραίτητη είναι η εγγραφή στο πληροφοριακό σύστημα «Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνία» (Κ.Η.Μ.Ο.) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΥΠΑΑΤ, στην ιστοσελίδα www.minagric.gr. Για τον έλεγχο τήρησης των διατάξεων καθώς και για την οριστικοποίηση της εγγραφής ή την απόρριψη της, είναι οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερικής Ενότητας.

Τα τρόφιμα οικοτεχνικής παρασκευής είναι τα τρόφιμα που παράγονται μετά από μεταποίηση μικρής κλίμακας, με πρώτες ύλες αγροτικά προϊόντα αποκλειστικά ιδίας παραγωγής. Οι αγρότες μπορούν να διαθέτουν τα οικοτεχνικά προϊόντα τους από την έδρα τους δηλαδή την οικία τους, σε περιοδικές τοπικές διοργανώσεις όπως εμποροπανήγυρης και δημοτικές εκδηλώσεις, σε λαϊκές αγορές, σε αγορές παραγωγών, σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και σε καταστήματα μαζικής εστίασης.

Οι ποσότητες που μπορούν να παραχθούν υπολογίζονται με βάση την παραγωγή του πρωτογενούς προϊόντος του αγρότη που είναι και το κύριο συστατικό του οικοτεχνικού προϊόντος. Είναι όμως δυνατή η συνεργασία και δύο ή περισσότερων παραγωγών αρκεί να παράγουν το ίδιο αρχικό προϊόν και να είναι εγγεγραμμένοι στο Κ.Η.Μ.Ο. Αν ένας ή περισσότεροι έτεροι δεν είναι εγγεγραμμένοι στο ΚΗΜΟ τότε υπεύθυνος για την δήλωση συνεργασίας είναι ο εγγεγραμμένος στο ΚΗΜΟ.

Πώς φορολογούνται τα έσοδα από την οικοτεχνία

Ως αγροτικά εισοδήματα φορολογούνται τα έσοδα που προκύπτουν από τις δραστηριότητες της οικοτεχνίας. Ετσι η κλίμακα φορολογίας έχει ως εξής: για κέρδη από 1-20.000 ευρώ με 22%, για κέρδη από 20.001 έως 30.000 ευρώ με 29%, από 30.001 έως 40.000 ευρώ με 37% και για κέρδη άνω των 40.001 με συντελεστή 45%. Επίσης εφαρμόζεται και η μείωση φόρου από 1.900 έως 2.100 ευρώ (δηλαδή έχουν αφορολόγητο) και επίσης υπάρχει και η υποχρέωση πραγματοποίησης ηλεκτρονικών συναλλαγών για το χτίσιμο του αφορολόγητου εκτός αν εμπίπτει σε κάποια από τις εξαιρέσεις όπου θα υπάρχει υποχρέωση για συγκέντρωση χάρτινων αποδείξεων.

Ασφάλιση

Για την άσκηση οικοτεχνικής δραστηριότητας είναι υποχρεωτική η υπαγωγή στην ασφάλιση του ΟΓΑ, καθώς η ασφάλιση στον ΟΓΑ είναι μια από τις προϋποθέσεις για να χαρακτηρισθεί ένας αγρότης ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότης και να εκδοθεί η απαραίτητη για την εγγραφή στο ΚΗΜΟ βεβαίωση. Οι ελάχιστες ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών υπολογίζονται με βάση το 70% του ελάχιστου κατώτατου μισθού. Η ελάχιστη εισφορά υπολογίζεται για τον κλάδο κύριας σύνταξης για το 2019 είναι 18%, για το 2020 θα είναι 19%, για το για το 2021 σε 19,5% και από το 2022 και μετά στο 20%. Η επιπλέον εισφορά για τον κλάδο σύνταξης αγροτών, πέραν της ελάχιστης διαμορφώνεται στα ποσοστά 12%, 12,67%, 13%, 13,33% αντίστοιχα. Για τον κλάδο υγειονομικής περίθαλψης η εισφορά είναι 6,95% και για τον Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας ΛΑΕ η εισφορά είναι 0,25%.

Είδη, συσκευασίες και ποσότητες τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής

Τα είδη των τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής είναι:

 • Προϊόντα δημητριακών, ιδίως απλά αρτοσκευάσματα (πχ παξιμάδια κ.τ.λ) και ζυμαρικά με κύριο συστατικό το αλεύρι δημητριακών (π.χ. τραχανάς, χυλοπίτες κ.τ.λ).
 • Προϊόντα φυτικής προέλευσης με γλυκαντικές ύλες, ιδίως γλυκά κουταλιού, μαρμέλαδες, κομπόστες, ζελέ φρούτων, παστέλια με ξηρούς καρπούς.
 • Προϊόντα με παρθένα ελαιόλαδα και διάφορα αρωματικά φυτά, μπαχαρικά, αιθέρια έλαια, χυμούς φρούτων κ.α τρόφιμα σε συσκευασία έως δύο (2) λίτρων.
 • Προϊόντα διατηρημένα με αλάτι, ξύδι και λάδι τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως επιτραπέζιες ελιές και προϊόντα ελιάς αλείμματα, τουρσιά, σάλτσες.
 • Προϊόντα διατηρημένα με ξήρανση τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αρωματικά φυτά.
 • Προϊόντα με μέλι και ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, μαστίχα, κρόκο κ.α. τρόφιμα.
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην αριθμ.3724/162303/22.12.14 ΚΥΑ ( ΦΕΚ 3438 /Β/2014 ) .
 • Τα προϊόντα της παρ. 1 μπορούν να διατίθενται μόνο σε προσυσκευασμένη μορφή.

Οι ποσότητες των τελικών προϊόντων υπολογίζονται με βάση την παραγωγή του πρωτογενούς προϊόντος, που αποτελεί το κύριο πρωταρχικό συστατικό του προϊόντος, από τις καλλιέργειες του παραγωγού σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 56 του ν. 4235/2014.
Δικαίωμα παρασκευής οικοτεχνικών προϊόντων έχει ο ή οι παραγωγοί των πρωτογενών αγροτικών προϊόντων που αποτελούν το πρωταρχικό συστατικό του τελικού προϊόντος. Είναι δυνατή η συνεργασία δύο ή περισσότερων παραγωγών για την οικοτεχνική παραγωγή.

Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για την έναρξη λειτουργίας της μονάδας τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής και την εγγραφή στο ΚΗΜΟ;

 • Βεβαίωση από τα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης για το ίδιο έτους με το έτος υποβολής της αίτησης εγγραφής στο ΚΗΜΟ, που να αποδεικνύει ότι είναι ο ενδιαφερόμενος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.
 • Αντίγραφο Δήλωσης Καλλιέργειας του ΟΣΔΕ, του ίδιου έτους με το έτος υποβολής της αίτησης εγγραφής στο ΚΗΜΟ.
 • Απόδειξη πληρωμής e-παραβόλου για την εγγραφή στο ΚΗΜΟ.
 • Ακριβές φωτοαντίγραφο πιστοποιητικού υγείας καθώς και της γνωμάτευσης της ακτινογραφίας θώρακος. Το πιστοποιητικό υγείας ισχύει για πέντε χρόνια από την έκδοσή του και ανανεώνεται μετά την λήξη του επαναλαμβάνοντας όλες τις εξετάσεις.

Καραμάνου Ελίνα
CEO/Co-Founder AFS Group
Σύμβουλος Επιχειρήσεων