Πολλοί έχουν την εντύπωση πως μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν την ανάγκη ή πρέπει να έχουν λογιστή.Ο λογιστής φοροτεχνικός είναι υπεύθυνος για την καταχώρηση και τον έλεγχο των εσόδων – εξόδων σε όλο το φάσμα της λογιστικής συμμετέχοντας ενεργά σε κάθε επιχείρηση. Ο ίδιος όμως μπορεί να γίνει και ο καλύτερος σύμβουλος της επιχείρησης σας, χρησιμοποιώντας την «τέχνη» της λογιστικής είναι σε θέση να παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο κάθε απόφαση μιας επιχείρησης ή ενός ιδιώτη, μπορεί να επηρεάσει την οικονομική του κατάσταση σε σχέση με την φορολογία. Δεν συμπληρώνει απλά τα έντυπα, αλλά χρησιμοποιώντας τα έντυπα μπορεί κυρίως να προτείνει εναλλακτικά σχήματα στις επιχειρήσεις ή στους ιδιώτες για την μικρότερη δυνατή φορολογική τους επιβάρυνση μέσα στα πλαίσια που ορίζει η φορολογική νομοθεσία.

Η επιλογή του λογιστικού γραφείου είναι σημαντική για κάθε εταιρία. Ένας βασικός παράγοντας για την επιτυχία της επιχείρησής σας είναι να βρείτε έναν καλό λογιστή, ο οποίος  να σας παρέχει τις κατάλληλες, έγκαιρες και οικονομικά αποδοτικές συμβουλές σχετικά με την συνεχώς μεταβαλλόμενη νομοθεσία. Πολύ σημαντικό είναι επίσης ο λογιστής σας είναι σε θέση να εξηγήσει την πολύπλοκη φορολογική ορολογία με τρόπο σαφή και κατανοητό για τους μη ειδικούς. Επιλέγοντας έναν λογιστή, θα πρέπει να αναζητήσετε κάποιον που έχει σχετική εξειδίκευση στον κλάδο στο οποίο δραστηριοποιείτε η επιχείρησή σας, και μπορεί να σας βοηθάει με έγκαιρες, αποτελεσματικές και χρήσιμες συμβουλές σε μια λογική τιμή. Επίσης, θα πρέπει να είναι ένα άτομο που δείχνει να ενδιαφέρεται για εσάς και την επιχείρησή σας, και το οποίο θα εμπιστευόσασταν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων ραντεβού σας , κύριος στόχος σας είναι να μάθετε για τρία πράγματα:

 Υπηρεσίες.

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τις υπηρεσίες που πραγματικά χρειάζεται η επιχείρηση σας και ποιες από αυτές μπορεί να σας προσφέρει. Βεβαιωθείτε ότι έχει τη σχετική εμπειρία στον κλάδο σας. Μια γενική λογιστική κάλυψη καλύπτει τέσσερις βασικούς τομείς εμπειρογνωμοσύνης:

  • Επιχειρηματικές υπηρεσίες παροχής συμβουλών
  • Λογιστική και τήρηση αρχείου.
  • Φορολογικές συμβουλές.
  • Ελεγκτική.

Όταν είστε ιδιοκτήτης μιας μικρής επιχείρησης, τα χρήματά σας είναι πηγή ζωής σας, έτσι η λογιστική εταιρεία που θα διαλέξετε δεν θα πρέπει να σας προετοιμάζει μόνο την φορολογική σας δήλωση θα πρέπει επίσης να ενεργεί ως ένας αξιόπιστος οικονομικός σύμβουλος ο οποίος μπορεί να εντοπίσει πιθανά προβλήματα προτού να τεθούν εκτός ελέγχου και να σας προσφέρει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να πάρετε τις σωστές αποφάσεις για την επιχείρησή σας. Τέλος υπάρχουν λογιστικά γραφεία τα οποία προσφέρουν εγγυήσεις, εκμεταλλευτείτε το γεγονός αυτό. Εξάλλου για να τις προσφέρουν προφανώς είναι σίγουροι για τις δυνατότητες τους.

Προσωπικότητα
Είναι το στυλ του λογιστή συμβατό με τη δικό σας; Βεβαιωθείτε διότι ότι οι άνθρωποι που έχετε συναντήσει είναι οι ίδιοι που θα χειρίζονται τις υποθέσεις της επιχείρησή σας. Κατά την αξιολόγηση των ικανοτήτων και της συμβατότητας, ζητήστε από το υποψήφιο γραφείο να σας περιγράψει για το πώς θα χειριστεί καταστάσεις που σας αφορούν. Για παράδειγμα: Πώς θα χειριστεί έναν επερχόμενο έλεγχο στον χώρο της επιχείρησης;Ρωτήστε τους για την ροή των διαδικασιών που θα πρέπει να ακολουθήσετε, πόσο συχνά θα επικοινωνούν μαζί σας και με ποίον τρόπο, αυτά τα στοιχεία να σας πουν αν το στυλ τους ταιριάζει με δικό σας. Θέλετε κάποιον που πρόκειται να ακούσει τη γνώμη σας, να ακούσει τα προβλήματά σας, και να κατανοήσει την επιχείρησή σας. Θέλετε κάποιον που μπορεί να σας πει με σαφήνεια τι πρέπει να γνωρίζετε. Ακούστε τις απαντήσεις του, και αποφασίστε αν αυτό είναι το πώς θα θέλατε οι υποθέσεις σας να αντιμετωπιστούν, και αν μπορείτε να τον εμπιστευτείτε .

Δικαιώματα
Ρωτήστε σχετικά με τις χρεώσεις εκ των προτέρων. Υπολογίστε τι υπηρεσίες που είναι πιθανό να χρειαστείτε και ποια επιλογή θα είναι πιο αποδοτική για την επιχείρηση σας. Πάρτε μια σειρά από αποσπάσματα από διάφορους λογιστές.
Προσπαθήστε να έχετε εκτίμηση των συνολικών ετήσιων χρεώσεων με βάση τις υπηρεσίες που έχετε συζητήσει. Μην βασίζετε την απόφασή σας αποκλειστικά και μόνο στο κόστος, προσπαθήστε να κλείσετε την καλύτερη δυνατή συμφωνία με ένα πακέτο υπηρεσιών που καθημερινά θα προστατεύει την επιχείρηση σας και θα την φέρνει κοντά στη κορυφή.

Αφού έχετε κάνει την επιλογή σας, καθορίστε τους όρους της συμφωνίας σε ένα “ιδιωτικό συμφωνητικό» που περιγράφει με λεπτομέρειες τις υποχρεώσεις όλων. Αυτό εξασφαλίζει ότι και ο λογιστής σας έχει τις ίδιες προσδοκίες και βοηθά στην αποφυγή παρεξηγήσεων.
Αξιοποιήστε στο έπακρο την λογιστική σχέση προς όφελος σας.
Καλό είναι να υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον λογιστή σας κάθε μήνα, έτσι ώστε να ξέρετε και να ενημερώνεστε εκτενέστερα εφ όλης της ύλης. Εδώ είναι όπου ο λογιστής σας θα πρέπει να σας προτείνει εναλλακτικούς τρόπους μείωσης του κόστους και να ενεργήσει ως αντηχείο για οποιεσδήποτε ιδέες ή ερωτήσεις που έχετε.

Ένας καλός λογιστής μπορεί να βοηθήσει την επιχείρησή σας με τρόπους που δεν είχατε ποτέ ονειρευτεί. Ο χρόνος που θα ξοδέψετε για να βρείτε το σωστό λογιστή – και η αξιοποιήσει των συμβουλών που έχει να σας προσφέρει – είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε την επιχείρησή σας και να την ωθήσετε στα ύψη.

Καραμάνος Νίκος
Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός Α’ Τάξης